Bahan Inti:
500gm daging kisar/ayam kisar
1 labu bawang besar ( potong dadu)
1 ulas bawang putih ( cincang )
1 cawan kacang peas
8 biji cendawan tin ( belah 4 )
2 biji buah tomato masak
1 batang karot ( potong dadu )
1 pokok daun sup ( cincang )
1 s/b tepung jagung ( bancuhkan )
1 s/b lada hitam ( dikisar )
2 s/b minyak
garam
1 cawan air
Bahan Kentang
1kg Kentang ( potong dadu )
1/2 cawan susu segar Dutch Lady
2 s/b mentega
garam, lada,hilal
air untuk merebus
Cara Menyediakan Inti
- Panaskan minyak, tumis bawang besar n bawang putih sampai wangi.
- Masukkan daging / ayam kisar dan cendawan. Kacau rata sampai daging masak
- Masukkan tomata n semua bahan lain kecuali bancuhan tepung jagung.
- Bila dah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau sampai masak.
- Angkat dan sejukkan.
- Kentang direbus dengan air sampai air rebusan kering. ( hati-hati jgn sampai hangit plak)
- Lecek kentang n gaulkan dengan susu segar, lada, garam dan mentega
- Lepas dah selesai gaul rata, masukkan sikit kentang dalam mangkuk aluminium kecil atau sederhana. Ratakan permukaan kentang tersebut.
- Masukkan inti n tutupkan dengan kentang lecek lagi dibahagian atasnya.
- Bakar dlm oven yang dah dipanaskan selama 30 minit dengan suhu 200'c
- Pastu bolehlah hidang.
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment