Kekuatan Hati

Ya Allah, Engkau mengetahui bahwa hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta
pada-Mu, telah berjumpa pada menunaikan ketaatan pada-Mu, telah bersatu dalam
berdakwah untuk kembali pada-Mu, telah berpadu dalam membela syariat-Mu.
Kukuhkanlah ya Allah ikatannya. Kekalkanlah cintanya. Tunjukilah jalan-jalannya.
Penuhilah hati-hati ini dengan nur-Mu yang tidak pernah pudar. Lapangkanlah
dada-dada kami dengan limpahan keimanan kepada-Mu dan keindahan bertawakal di
jalan-Mu.


Ameen ya rabbal alamin.

Wednesday, October 27, 2010

Chicken Grill...

Bahan-bahan untuk perap Ayam

Ayam ( bahagian peha yang dibuang tulang)
Sos BBQ Hp
Madu
SerbukLada Hitam
Serbuk Lada Putih
Perencah Hilal
Olive Oil

Cara- caranya:

  1. Perap ayam dengan sos bbq hp, Madu, Lada Hitam, Lada Putih dan perencah Hilal.Perap selama 9 jam. Jangan lupa masa perap tu, peraplah dalam bekas yang tertutup dan pastikan bekas dan ayam tu berada dalam chiller selama 9 jam.
  2. Panaskan oven selama 10 minit.
  3. Sementara tunggu oven tu panas, panaskan pan dengan minyak yang sedikit. Bila minyak dah panas, goreng ayam yang telah diperap tadi. Goreng dalam 10 hingga 15 minit.
  4. Setelah siap goreng ayam, alaskan dulang oven dengan aluminium foil. Titiskan sedikit minyak olive oil di atas ayam tadi dan bolehlah bakar ayam tadi selama 30 minit dengan suhu 190 darjah celcius.
Bila ada ayam mestilah ada kuahnya.

Bahan-bahan:

4 ulas bawang putih( dicincang)
1 biji bawang besar ( dicincang)
Sos Tiram
Sos Tomato
2 sudu besar Lada Hitam (dikisar)
Kiub Ayam
1 setengah sudu besar tepung jagung ( bancuh dengan air )
Garam
Perencah Hilal

Cara- caranya:

  1. Tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
  2. Masukkan lada hitam, sos tomato, sos tiram dan 1 cawan air. Kacau dan biarkan mendidih.
  3. Bila air dah mendidih, masukkan kiub ayam dan garam. Kacau dan biarkan mendidih sekali lagi.
  4. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh, kacau dan masukkan sedikit perencah hilal. Tunggu hingga mendidih dan tutup api. Sos siap untuk dituangkan di atas Chicken Grill tadi...
Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment