Kekuatan Hati

Ya Allah, Engkau mengetahui bahwa hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta
pada-Mu, telah berjumpa pada menunaikan ketaatan pada-Mu, telah bersatu dalam
berdakwah untuk kembali pada-Mu, telah berpadu dalam membela syariat-Mu.
Kukuhkanlah ya Allah ikatannya. Kekalkanlah cintanya. Tunjukilah jalan-jalannya.
Penuhilah hati-hati ini dengan nur-Mu yang tidak pernah pudar. Lapangkanlah
dada-dada kami dengan limpahan keimanan kepada-Mu dan keindahan bertawakal di
jalan-Mu.


Ameen ya rabbal alamin.

Friday, April 15, 2011

Nasi Ayam Gula Hangus

Hmmm...lama aku x update blog ni. Hehehe...tak sempat update sebelum bercuti. Beberapa hari yang lalu aku n famili outstation. Bercuti....Ni baru kembali ke tempat asal semula. Hehehe...Ke mana aku bercuti? Nanti akan ku ceritakan....Sabarla menanti....First entry lepas cuti ialah resipi Nasi Ayam Gula Hangus. Kan sebelum ni aku dah pun berjanji nak kongsi resipi ni. So, akhirnya aku tunaikan janji ku ini. So, sapa2 yang kaki memasak, bolehlah mencuba resipi Nasi Ayam ni.

Bahan Ayam:

Ayam sekor
Gula  1/2 cawan untuk di buat gula hangus
bila gula dah hangus masukkan air, halia n bawang putih, n jangan lupa daun pandan dan garam...rebus sampai ayam masak..air jgn terlalu banyak n jangan terlalu sedikit.. agak 3/4 cover ayam. dah masak sebelah alihkan. Masak pulak lagi sebelah sampaila ayam betul2 masak.

bila air dah kering.... angkat bila tgk ayam dah masak.. gorengkan sebelum dihidang...



Bahan Sos Cili:

cili merah, halia , bawang putih, garam n gula , sos cili .. blend

Bahan Sup:

Ayam, Stok Ayam, Kentang, Daun Sup, Daun Bawang, Bawang Putih, Halia, Kulit Kayu Manis, Buah Pelaga dan Bunga Lawang. ( Kalau nak buh sup bunjut pun ok jugak.  Ikut selera masing-masing k. )


Rebus ayam n kentang sampai masak. Bubuh bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis. Bila dah mendidih, masukkan stok atau kiub pati ayam, buh garam dan hilal. Bawang putih dan halia, tumis dan last sekali buh dalam sup. Untuk menaikkan bau sup tu, tabur daun sup n dan bawang. Siap utk dihidang....


Bahan Nasi:


Beras, Ayam yang sipotong kecil2,  Bawang Besar, Bunga Lawang, Buah Pelaga, Kulit Kayu Manis dan Planta utk menumis dan sedikit garam


Panaskan planta, tumis bawang, bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis sampai naik bau. Bila dah naik bau, masukkan ayam dan secawan air, biarkan sampai ayam masak. Bila ayam dah masak, masukkan beras dan air yang telah disukat terlebih dahulu, buh garam. Kacau dan biarkan sampai air kering, Kacau lagi dan pastikan nasik tu masak betul2.Lepas tu, bolehlah hidang...


Siapla Nasi Ayam Gula Hangus atau Nasi Ayam Caramel.... Selamat mencuba....!






Ni la rupa Nasi Ayam Gula Hangus






No comments:

Post a Comment