Bahan Ayam:
Gula 1/2 cawan untuk di buat gula hangus
bila gula dah hangus masukkan air, halia n bawang putih, n jangan lupa daun pandan dan garam...rebus sampai ayam masak..air jgn terlalu banyak n jangan terlalu sedikit.. agak 3/4 cover ayam. dah masak sebelah alihkan. Masak pulak lagi sebelah sampaila ayam betul2 masak.
Bahan Sos Cili:
Bahan Sup:
Ayam, Stok Ayam, Kentang, Daun Sup, Daun Bawang, Bawang Putih, Halia, Kulit Kayu Manis, Buah Pelaga dan Bunga Lawang. ( Kalau nak buh sup bunjut pun ok jugak. Ikut selera masing-masing k. )
Rebus ayam n kentang sampai masak. Bubuh bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis. Bila dah mendidih, masukkan stok atau kiub pati ayam, buh garam dan hilal. Bawang putih dan halia, tumis dan last sekali buh dalam sup. Untuk menaikkan bau sup tu, tabur daun sup n dan bawang. Siap utk dihidang....
Bahan Nasi:
Beras, Ayam yang sipotong kecil2, Bawang Besar, Bunga Lawang, Buah Pelaga, Kulit Kayu Manis dan Planta utk menumis dan sedikit garam
Panaskan planta, tumis bawang, bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis sampai naik bau. Bila dah naik bau, masukkan ayam dan secawan air, biarkan sampai ayam masak. Bila ayam dah masak, masukkan beras dan air yang telah disukat terlebih dahulu, buh garam. Kacau dan biarkan sampai air kering, Kacau lagi dan pastikan nasik tu masak betul2.Lepas tu, bolehlah hidang...
Siapla Nasi Ayam Gula Hangus atau Nasi Ayam Caramel.... Selamat mencuba....!
Ni la rupa Nasi Ayam Gula Hangus |
No comments:
Post a Comment